.....w cukrze z prawdziwą wanilią
Przepis:
około: 70 sztuk
około: 70 sztuk
35 dkg maki
20 dkg masła lub margaryny ( ja daję pół na pół )
8 dkg cukru pudru
2 żółtka
10 dkg mielonych migdałów
Do obtaczania cukier puder wymieszany z miąższem laski wanilii
Przesianą mąkę posiekać z tłuszczem. Dodać resztę składników, szybko zagnieść ciasto, schłodzić. Z ciasta robić wałki o średnicy ok 3cm, lekko spłaszczyć i pociąć w 1,5 cm kawałki. Formować rogaliki. Ciasteczka kłaść na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i piec 12 - 14 min w 180 stopni C. Po upieczeniu jeszcze gorące lekko ( po jakimś czasie cukier sam wsiąknie) obtaczać w cukrze pudrze wymieszanym z miąższem laski wanilii.
Te kruche ciasteczka to mój coroczny świąteczny wypiek
Bardzo serdecznie witam moich nowych obserwatorów:))))))))))))
Wszystkim odwiedzającym wspaniałego przedświątecznego tygodnia życzę:))))))))))
Pozdrawiam:)))))))))))
Una delicia ya me llevo esta receta gracias besitos.
OdpowiedzUsuńJuż sobie wyobrażam jakie muszą być pyszne!!!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i również życzę miłego tygodnia:)
Halinko ja bardzo lubie takie proste przepisy, z których powstają prawdziwe pysznosci:)
OdpowiedzUsuńale smacznie się tutaj zrobiło!
OdpowiedzUsuńTo musi być pyszniusie.
OdpowiedzUsuńZapisuję przepis.
Ojej , ale muszą być dobre, chętnie bym spróbowała.
OdpowiedzUsuńZapewne smakują wybornie:) Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńMuy rico ^^
OdpowiedzUsuńte deseo unas felices Fiestas
abrazo
Noo u nas tez , tylko ,ze my robimy migdałowe i orzechowe , ten sam przepis tylko orzechy zamiast migdałów . Boskie są .
OdpowiedzUsuńod razu mam na takie rogaliki ochotę :)
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo apetycznie więc z chęcią skorzystam z Twojego przepisu. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńHummmm! queria experimentar, deve estar delicioso!
OdpowiedzUsuńTenha uma linda semana!
bjus!
Ależ apetycznie!!!
OdpowiedzUsuńSuper izgleda!
OdpowiedzUsuńHvala za recept!
Pozdrav.:)
Olá amiga,vim retribuir sua carinhosa visita ao meu cantinho.
OdpowiedzUsuńObrigada,volte sempre !
Beijos Marie.
Halinko pięknie i apetycznie wyglądają. Skorzystam z przepisu bo jest prosty i sprawdzony , odstraszają mnie długie receptury. Pozdrawiam przedświątecznie.
OdpowiedzUsuńPychotka, pozdrawiam Dusia
OdpowiedzUsuńwglądają znakomicie:) zapisuję przepis:)
OdpowiedzUsuń