To przepis z czterdziestoletniej książki kucharskiej
Ciasto jest miękkie, kruche i łatwe do zrobienia. Bez środków spulchniających.
Przepis:
16 dkg masła lub margaryny
16 dkg cukru
18 dkg mąki Krupczatki
3 żółtka
3 białka
1 całe jajko
łyżka duża rumu
marmolada, orzechy lub migdały
Lukier rumowy:
cukier puder
rum
Cukier puder ucierać z niewielką ilością rumu.
Tłuszcz, cukier, żółtka, całe jajko utrzeć do białości. Do pulchnej masy dodać rum i przesianą mąkę na przemian z ubitą pianą. Ciasto wyłożyć na grubość 1 cm na dobrze wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką blaszce ( 25 x 36 ). Piec na złoty kolor w średnio nagrzanym piekarniku 180 - 190 stopni C ok.15 - 20 min.
Upieczony placek w połowie przekroić. Na jedną połówkę nałożyć marmoladę i przykryć drugą. Wierzch polać lukrem. Ozdobić połówką białego migdała lub kawałkiem orzecha. Krajać w małe kwadraciki.
Smacznego !
Dzisiaj lniane, białe serce
Serdecznie pozdrawiam:)))))))))))
Jestem na diecie choć po dziesiejszym dniu to raczej bym tego nie powiedziała :) Pięnie ozdobiłąś serducho.
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam:)))
UsuńStaram sie również ograniczać ciasta. Serduszko jest cudowne z tymi różyczkami. Motylki tez są urocze. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam:)))
UsuńJestem tu po raz pierwszy, pooglądałam sobie Twoje posty i jestem pod wrażeniem jakie tworzysz cudeńka, już nie wspomnę o fajnych przepisach które od razu chciałoby się wypróbować. Pozdrawiam cieplutko
OdpowiedzUsuńGdy kiedyś będziesz miała ochotę skorzystać z jakiegoś przepisu to napisz jak Ci smakowało:)Dziękuję i pozdrawiam:)))
UsuńChyba nie wyrosłoby tak bez proszku do pieczenia ???? Napisz czy ma być ten proszek czy nie --Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPiecze się tak jak w przepisie:) Nie daje się żadnych środków spulchniających! Tego ciasta nie przekrawasz całego w poprzek. Po upieczeniu jak ostygnie to go przekroić na dwie połówki i nałożyć jedną połówkę na drugą.Blaszka 25/ 36:) Pozdrawiam :)))
UsuńApetyczne ciacho i sliczne serce:)
OdpowiedzUsuńDziękuje i pozdrawiam:)))
UsuńCiasto pychotka! Ozdoby prześliczne!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Dziękuję i pozdrawiam:)))
Usuńwyśmienite ciasto:)
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam:)))
UsuńHallo Halinka
OdpowiedzUsuńTo Ciasto musze koniecznie wyprubowac, fajnie wyglada!!!
Przyjemnego wieczoru
Gruß Katrin
No Katrin! Dziś to ciasto jest jeszcze smaczniejsze:)))Zamiast lukru rumowego można zrobić lukier czekoladowy :) Dziękuję i pozdrawiam
UsuńPiekne jest to białe serce, uwialbiam takie ozdoby:) a ten placuszek jak prosto pokrojony, kostki sa idealnie równe:)
OdpowiedzUsuńMnie też się spodobały białe serca:))) Dziękuję i pozdrawiam:)))
UsuńŚliczne białe serduszko,a z przepisu na pewno skorzystam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam:)))
UsuńCiasto wygląda bardzo smakowicie:)
OdpowiedzUsuńSerduszko cudne.
Dziękuję i pozdrawiam:)))
UsuńJeden kawałeczek nie zaszkodzi. Ciasto wygląda bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuńSerduszko bardzo ładne, podobają mi się takie ozdoby. Najwyższy czas aby spróbować podobne zrobić...Ha ha ha
Serdecznie pozdrawiam.
Czekam na Twoje serduszka:)))Dziękuję i pozdrawiam:)))
OdpowiedzUsuńO bolo parece ser delicioso amiga, e o coração é um encanto! Adorei!
OdpowiedzUsuńbjus!
Dziękuję i pozdrawiam :)))
OdpowiedzUsuńAleż mi smaka narobiłaś, ciasto wygląda pysznie :)) Śliczne serduszko i motylki :))
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam:)))
Usuń