Obserwatorzy

czwartek, 16 sierpnia 2012

Ciasteczka lawendowe



Ciasteczka lawendowe




Przepis :

2 łyżki posiekanych kwiatów świeżej lawendy lub 1 łyżkę suszonych
200g masła lub 100g masła i 100g margaryny
ok. 2 szkl. mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
żółtko
3/4 szkl. cukru pudru
szczypta soli
trochę otartej skórki z cytryny

Mąkę przesiać. Wszystkie składniki razem połączyć, zagnieść ciasto ( w trakcie zagniatania lekko podsypać mąką ). Uformować trzy wałki, zawinąć do folii  i włożyć do lodówki przynajmniej na 2 - 3 godziny (ciasto można zrobić dzień wcześniej ). Schłodzone wałki ciąć na plasterki o grubości ok. 0,8 cm i układać na blasze. Piec na jasny złoty kolor 12 - 14 min. w temperaturze 170 stopni C. Na początku pieczenia można na 3 - 4 minuty załączyć termoobieg.


SMACZNEGO !


Pozdrawiam  :))))))))))


28 komentarzy:

  1. Muszą smakować. Ja też dzisiaj piekłam o dziwo. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Gracias amiga ☺ que delicia estas masitas y muy original utilizar lavanda una paqueteria Mmmmmm.... ya tengo la receta te dejo besitos.

    OdpowiedzUsuń
  3. I would love some of those with my afternoon tea!

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak taki przepis podajesz to muszę zebrać kwiaty mojej lawendy i ususzyć na zapas:))

    OdpowiedzUsuń
  5. PYCHOTKA!!! Na pewno pychotka!!! Jeszcze takich nie jadłam, dzięki za przepis:))) Pozdrawiam serdecznie:)))

    OdpowiedzUsuń
  6. J'en mangerais bien quelques uns...
    Bises
    Anna

    OdpowiedzUsuń
  7. Już sobie wyobrażam ich zapach i smak - koniecznie muszę je zrobić!!
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  8. Ależ te ciasteczka muszą pięknie pachnieć ... a jak smakować ... mniam mniam, do tego jeszcze świeżo mielona kawa, ale się rozmarzyłam. Pozwolisz, że "skradnę" przepis, bo akurat jeszcze w ogrodzie lawendę mam, wprawdzie końcówkę taką podsuszoną, ale w przepisie jest, że może być suszona. Pozdrawiam cieplutko Małgosia:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Hallo Halinka
    Te ciasteczka sa super
    musze je koniecznie wyprubowac
    Przyjemnego Dnia
    Pozdrowienia
    Katrin



    OdpowiedzUsuń
  10. Miałam zamiar upiec te ciasteczka ,gdy pięknie kwitła mi lawenda na balkonie,może teraz się w końcu skuszę .Wyglądają pysznie:)
    pozdrawiam Halinko:)

    OdpowiedzUsuń
  11. ale one smakowicie wygladaja ... pozdrawiam ciepluteńko

    OdpowiedzUsuń
  12. Halinko jeszcze takich nie robiłam...a wyglądają i na pewno też smakują wyśmienicie!!!! Dzięki za przepis!!! Pozdrawiam Cię serdecznie!!!!

    OdpowiedzUsuń
  13. jeszcze nigdy nie piekłam lawendowych ciasteczek - może czas wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  14. na pewno są pyszne pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  15. Dzień dobry
    Ślę Ci uśmiech szczery wraz z powiewem lata...
    Życzę Tobie miłości od całego świata ...

    UŚMIECHAM SIĘ DO CIEBIE
    TAK CO DZIEŃ WITAM CIĘ
    BĄDŹ ZDRÓW,JUTRO WPADNĘ ZNÓW
    BUZIACZKI

    OdpowiedzUsuń
  16. dzięki za przepis smakowicie wyglądają.

    OdpowiedzUsuń
  17. Zapach chyba nawet poczułam :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Pięknie dziękuję za wszystkie komentarze :))))) Ciasteczka są naprawdę pyszne i pachnące :))) Warto je upiec!

    OdpowiedzUsuń
  19. Niech ten tak pogodnie rozpoczęty tydzień
    będzie dla Was dobrym tygodniem. Cieplutko pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  20. Smakowite ciasteczka:-) Z lawendą jeszcze nigdy nie jadłam, trzeba będzie sprobować:-) Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  21. Smakowite ciacha. Może kiedyś spróbuję takie zrobić. A jakimi kwiatkami można zastąpić kwiaty lawendy ???
    Pozdrawiam i dziękuję za odwiedziny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobre pytanie dałaś! Tak sobie myślę, że skoro jest marmolada różana to może kwiaty róży ? Ale z dodatkiem samej skórki cytrynowej albo pomarańczowej też powinny wyjść pyszne ciasteczka :)))Można też spróbować cynamon:)Serdecznie pozdrawiam

      Usuń
  22. Hallo Halinka !

    That looks delicious !

    Bye and have a good week,
    Eva

    OdpowiedzUsuń
  23. Już czuję ten zapach...mmmmm....zapisałam w kajecie do zrobienia, bo bardzo kuszące, zwłaszcza przez lawendę. Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  24. Bardzo kusząca propozycja. Ciekawa jestem smaku tych ciasteczek. Jeśli tylko uda mi się dostać taką lawendę, którą można użyć w kuchni, na pewno wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za każdy komentarz. Pozdrawiam i zapraszam ponownie!!!