Obserwatorzy

poniedziałek, 21 października 2013

Placki ziemniaczane z musem jabłkowym





Przepis:

Placki ziemniaczane

1 kg ziemniaków
2  jajka
1 pełna łyżka mąki pszennej
cebula
sól, pieprz
olej do smażenia

Ziemniaki obrać, opłukać i zetrzeć na tarce wraz z cebulą( zlać nadmiar powstałej wody). Dodać jajka, sól, pieprz i mąkę. Masę wymieszać. Placki smażyć z obu stron na złoty kolor.

 Mus jabłkowy

  1 - 1,5 kg jabłek
2 - 3 łyżki wody
2 - 3 łyżki cukru ( zależy od kwaskowatości jabłek )
sok z cytryny
odrobina cynamonu


Obrane, pokrojone w kawałki i skropione sokiem z cytryny jabłka wrzucić do garnka. Wlać wodę, nakryć pokrywką i dusić od czasu do czasu mieszając drewnianą łyżką. Gdy owoce się rozpadną zdjąć pokrywkę. Dodać cukier i odrobinę cynamonu do smaku.  Dalej smażyć jabłka bez przykrycia do odpowiedniej konsystencji. Schłodzić!


Można też użyć gotowego musu w słoikach.

Do placków z musem jabłkowym podaję kompot z wiśni lub herbatę wiśniową.

Smacznego!


Kapusta ozdobna - uprawiana w celach dekoracyjnych. Piękna ozdoba ogrodu w okresie jesienno - zimowym.



 Serdecznie pozdrawiam i życzę miłego jesiennego wieczoru:))))))))))))