Obserwatorzy

czwartek, 14 lutego 2013

Krajanki do herbaty


To przepis z czterdziestoletniej książki kucharskiej 

Ciasto  jest miękkie,  kruche i  łatwe do zrobienia. Bez środków spulchniających.


Przepis:

16 dkg masła lub margaryny
16 dkg cukru
18 dkg mąki Krupczatki
3 żółtka
3 białka
1 całe jajko
łyżka duża rumu

 marmolada, orzechy lub migdały


Lukier rumowy:

cukier puder
rum

Cukier puder ucierać z niewielką ilością rumu.



Tłuszcz, cukier, żółtka, całe jajko utrzeć do białości. Do pulchnej masy dodać rum i  przesianą mąkę na przemian z ubitą pianą. Ciasto wyłożyć na grubość 1 cm na dobrze wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką blaszce ( 25 x 36 ). Piec na złoty kolor w średnio nagrzanym piekarniku 180 - 190 stopni C  ok.15 - 20 min. 

Upieczony placek w połowie przekroić. Na jedną połówkę nałożyć marmoladę i przykryć drugą. Wierzch polać lukrem. Ozdobić połówką białego migdała lub kawałkiem orzecha. Krajać w małe kwadraciki.

Smacznego !



Dzisiaj lniane, białe serce





Serdecznie pozdrawiam:)))))))))))


28 komentarzy:

  1. Jestem na diecie choć po dziesiejszym dniu to raczej bym tego nie powiedziała :) Pięnie ozdobiłąś serducho.

    OdpowiedzUsuń
  2. Staram sie również ograniczać ciasta. Serduszko jest cudowne z tymi różyczkami. Motylki tez są urocze. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Jestem tu po raz pierwszy, pooglądałam sobie Twoje posty i jestem pod wrażeniem jakie tworzysz cudeńka, już nie wspomnę o fajnych przepisach które od razu chciałoby się wypróbować. Pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gdy kiedyś będziesz miała ochotę skorzystać z jakiegoś przepisu to napisz jak Ci smakowało:)Dziękuję i pozdrawiam:)))

      Usuń
  4. Chyba nie wyrosłoby tak bez proszku do pieczenia ???? Napisz czy ma być ten proszek czy nie --Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piecze się tak jak w przepisie:) Nie daje się żadnych środków spulchniających! Tego ciasta nie przekrawasz całego w poprzek. Po upieczeniu jak ostygnie to go przekroić na dwie połówki i nałożyć jedną połówkę na drugą.Blaszka 25/ 36:) Pozdrawiam :)))

      Usuń
  5. Ciasto pychotka! Ozdoby prześliczne!
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Hallo Halinka
    To Ciasto musze koniecznie wyprubowac, fajnie wyglada!!!
    Przyjemnego wieczoru
    Gruß Katrin

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No Katrin! Dziś to ciasto jest jeszcze smaczniejsze:)))Zamiast lukru rumowego można zrobić lukier czekoladowy :) Dziękuję i pozdrawiam

      Usuń
  7. Piekne jest to białe serce, uwialbiam takie ozdoby:) a ten placuszek jak prosto pokrojony, kostki sa idealnie równe:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie też się spodobały białe serca:))) Dziękuję i pozdrawiam:)))

      Usuń
  8. Śliczne białe serduszko,a z przepisu na pewno skorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciasto wygląda bardzo smakowicie:)
    Serduszko cudne.

    OdpowiedzUsuń
  10. Jeden kawałeczek nie zaszkodzi. Ciasto wygląda bardzo apetycznie.
    Serduszko bardzo ładne, podobają mi się takie ozdoby. Najwyższy czas aby spróbować podobne zrobić...Ha ha ha
    Serdecznie pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  11. Czekam na Twoje serduszka:)))Dziękuję i pozdrawiam:)))

    OdpowiedzUsuń
  12. O bolo parece ser delicioso amiga, e o coração é um encanto! Adorei!
    bjus!

    OdpowiedzUsuń
  13. Dziękuję i pozdrawiam :)))

    OdpowiedzUsuń
  14. Ależ mi smaka narobiłaś, ciasto wygląda pysznie :)) Śliczne serduszko i motylki :))

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za każdy komentarz. Pozdrawiam i zapraszam ponownie!!!