Obserwatorzy

poniedziałek, 24 września 2012

Ciasteczka na długie jesienne wieczory - z maszynki


Ciasteczka na długie jesienne wieczory


Przepis :

45 dkg mąki
1/2 kostki masła lub margaryny
20 dkg cukru
cukier waniliowy
2 jajka
2 duże łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki cynamonu
4 - 5 ziarenek utartego ziela angielskiego
6 - 7  tłuczonych goździków
trochę otartej skórki z cytryny lub pomarańczy 
2 łyżki zmielonych orzechów


Z podanych składników zagnieść ciasto. Powinno być trochę twardsze.  Po kawałku  przepuszczać ciasto przez maszynkę z blaszką gwiazdkową, odcinając odpowiedniej długości  kawałki. Ciasteczka kłaść na wysmarowaną tłuszczem blachę. Piec na rumiano ok. 20 minut w temperaturze 190 stopni C. Na początku pieczenia na kilka minut załączyć termoobieg. Upieczone, ciepłe ciasteczka można posypać cukrem waniliowym.




Życzę miłych jesiennych wieczorów przy herbacie : )))))))))

Serdecznie pozdrawiam :)))))))))

czwartek, 13 września 2012

Ciasto rumowe z owocami



Ciasto rumowe z  owocami


Przepis :

35 dkg mąki
20 dkg cukru pudru
5 dużych jaj 
1/2 kostki masła
 1/2 kostki margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
cukier waniliowy
otarta skórka i sok z jednej cytryny
5 - 6 łyżek rumu
4 gruszki i kilka wydrylowanych śliwek 


Mąkę przesiać.  Masło i margarynę utrzeć na puszystą masę z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, sokiem i skórką otartą z cytryny. Ciągle ucierając wmieszać kolejno po jednym żółtku. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao oraz wlać rum. Na koniec delikatnie połączyć z ubitą na sztywno pianę z białek. Ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy. Nałożyć lekko dociskając pokrojone na kawałki owoce skórką do dołu. Piec 50 - 60 minut w temperaturze 180 stopni C. Na początku i na końcu pieczenia na kilka minut załączyć termoobieg.

Polewa czekoladowo - rumowa

6 dkg margaryny
6 dkg cukru
2 łyżki kakao
1 łyżka wody
1 łyżka rumu

 Wszystkie składniki mieszając ogrzewać do lekkiego zagotowania.  Zsunąć  z palnika i dalej mieszać do konsystencji gęstej śmietany. Ostudzone ciasto polać polewą.






SMACZNEGO :))))))))))))

Serdecznie pozdrawiam :))))))))))))