Obserwatorzy

wtorek, 24 kwietnia 2012

Kołaczyki z cynamonem






Przepis :

3  szklanki mąki
drożdże suszone 1 całą torebkę i trochę z drugiej
1 jajo
1 pełna szklanka mleka
1/3 kostki masła lub margaryny
80 g  cukru
szczypta soli
trochę startej skórki pomarańczowej lub cytrynowej


 dodatkowo :

2 łyżki cukru
1 -2  łyżki roztopionego masła lub margaryny
cynamon  

W garnku lekko podgrzać do rozpuszczenia margarynę, mleko i cukier.
Mąkę przesiać do misy. Dodać drożdże, sól, jajo, otartą skórkę oraz wlać lekko podgrzaną mieszaninę. Wszystko razem wyrobić mikserem ( widełkami do ciast drożdżowych ) ok. 10 min. aż ciasto będzie odchodzić od misy. Jeśli  ciasto jest zbyt gęste, wtedy dolać trochę mleka i dalej wyrabiać. Nakryć i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt , posypać cukrem, skropić tłuszczem i posypać cynamonem.  Zwinąć w roladę  i pociąć na plastry ok.3 cm. grubości. 

Ułożyć na lekko posmarowanej tłuszczem blasze, posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem i odstawić do podrośnięcia. 
Piec ok. 15 - 20 min. w temperaturze 180 - 190 stopni C.
Po wystudzeniu można polać lukrem.  

Lukier migdałowy :

Cukier puder ucierać z niewielką ilością gorącej przegotowanej wody i kilkoma kroplami olejku migdałowego na gładką masę.

Smacznego !



Pod ostatnim postem otrzymałam tyle wesołych komentarzy za które bardzo serdecznie dziękuję :)))))))))))))

Pozdrawiam :))))))))))))

sobota, 21 kwietnia 2012

Wesoła ozdoba


Te ozdoby wyszukałam w Sabrinie i postanowiłam je zrobić do mojej kuchni by trochę ją rozweselić.



Włóczka to 100 % bawełny.


















Serdecznie pozdrawiam :))))))

Miłego dnia życzę :))))))



piątek, 6 kwietnia 2012

Śledzie opiekane w zalewie octowej z karmelem

Śledzie opiekane w zalewie octowej z karmelem



Przepis :

1 kg zielonych śledzi  lub innych do smażenia
mąka
sól


Zalewa octowa :

1,5 l wody
1 pełna  szklanka octu
łyżeczka soli
przyprawa do zup w płynie
1 większa cebula
 4 - 5  łyżek cukru
3 - 4 listki laurowe
5 -6 ziaren ziela angielskiego

olej do smażenia


Śledzie umyć, lekko posolić, obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.



Zrobić zalewę octową :

Ilość przypraw można dodać według własnych upodobań.


Do garnka wlać wodę, ocet, dodać sól, wrzucić listki laurowe i ziarna ziela angielskiego. Gotować kilka minut. Zrobić z cukru karmel tzn. na suchą patelnię wsypać cukier i ogrzewać na niezbyt gorącym palniku ( tak żeby się cukier nie przypalił ) do utworzenia się złocistego karmelu. Do karmelu dolać 1/2 szkl. ciepłej wody. Zagotować do rozpuszczenia po czym przelać do wody z octem. Następnie wrzucić pokrojoną w plasterki cebulę i jeszcze chwilę gotować. Doprawić przyprawą do zup w płynie. Zalewę lekko ostudzić i zalać śledzie. Schłodzone wstawić  do lodówki.  Takie śledzie dobrego smaku nabierają dopiero drugiego dnia. W kolejnych dniach są jeszcze smaczniejsze!


Smacznego !


  Serdecznie pozdrawiam :)))))))))))))