Obserwatorzy

piątek, 24 lutego 2012

Placki ziemniaczane z kapustą kiszoną i jałowcem


Placki ziemniaczane z kapustą kiszoną i jałowcem


Przepis :

1 kg ziemniaków
 ok. 30 dkg kapusty kiszonej
2  jajka
1 średnia cebula
1 łyżka mąki
sól i pieprz 
olej do smażenia

Oprócz tego jogurt naturalny i owoce jałowca.

Kapustę odcisnąć i posiekać. Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce wraz z cebulą( zlać nadmiar powstałej wody). Masę ziemniaczaną połączyć z kapustą dodając jajka, mąkę oraz sól, pieprz do smaku. Placki smażyć na gorącym oleju na złoty kolor.

Jogurt wymieszać z niewielką ilością pieprzu. 
Placki polać jogurtem i lekko posypać zmiażdżonym jałowcem.


Smacznego !

Dziękuję za sympatyczne komentarze:)))

Miłego weekendu !

poniedziałek, 13 lutego 2012



Placek po węgiersku

Przez żołądek do serca



Potrzebny będzie placek ziemniaczany i smaczny gulasz.

Przepis na gulasz :

1 kg mięsa ( wieprzowe, wołowe lub mieszane )
2 - 3 łyżki oleju
cebula
łyżeczka słodkiej papryki
pół łyżeczki kminku
ząbek czosnku
przyprawa do zup w płynie( maggi )
sól i pieprz


Mięso pokroić w kostkę, osolić i przesypać suchą  papryką. Poszatkowaną cebulę zeszklić na oleju. Wrzucić mięso i kminek, obsmażyć. Podlać szklanką zimnej wody, nakryć pokrywką i dusić do miękkości.W połowie duszenia dodać roztarty czosnek. Gdy mięso będzie miękkie oprószyć mąką, wlać chochelkę wody i zagotować. Doprawić pieprzem i przyprawą do zup ( maggi ).

Gulasz można przygotować dzień wcześniej.


Placki ziemniaczane:


1 kg ziemniaków
2 jaja
1 średnia cebula
1 pełna łyżka mąki
sól, pieprz
olej do smażenia

Ziemniaki obrać, opłukać i zetrzeć na tarce wraz z cebulą ( zlać nadmiar powstałej wody ). Dodać jaja, sól, pieprz do smaku i mąkę. Wymieszać. Smażyć na gorącym oleju na złoty kolor.


Ketchup i świeży zielony koperek wzbogacają smak potrawy.
.
Ten gulasz może być jako baza do wielu potraw np: bogracz czy zupa gulaszowa z dodatkiem warzyw i ziół.

Smacznego!

wtorek, 7 lutego 2012

Pączki




PĄCZKI





Prosty przepis na pączki :


50 dkg mąki
1 paczka suszonych drożdży i trochę dosypać z drugiej:)
5 dkg margaryny
6 dkg cukru
1 mała łyżeczka cukru waniliowego
pełna szkl. mleka
4 żółtka
1/4 łyżeczki startej skórki z pomarańczy
szczypta soli
marmolada lub powidła śliwkowe


olej do smażenia
surowa marchew pocięta w plasterki




Mąkę przesiać do misy. Do mąki dodać suszone drożdże, żółtka, sól i skórkę z pomarańczy. W garnku rozpuścić tłuszcz z cukrem i mlekiem. Tę letnią mieszaninę wlać do mąki z resztą składników i wszystko razem wyrabiać aż ciasto zacznie odchodzić od misy. Jeśli ciasto  będzie zbyt gęste to dolać jeszcze trochę mleka i dalej wyrabiać. Nakryć i  odstawić do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na podsypany mąką blat. Rozwałkować na grubość 1 cm, wyciąć szklanką krążki, łączyć po dwa nadziewając marmoladą. Wyrośnięte pączki smażyć w rozgrzanym głębokim oleju ( uważać żeby tłuszcz nie dymił ). W trakcie smażenia wrzucać co pewien czas kilka plasterków marchewki, jednocześnie usuwając spieczone. Pączki osączyć na papierowym ręczniku i polukrować lub posypać cukrem pudrem.

Pączki usmażyć najpierw po jednej stronie potem po drugiej. Nie przewracać ich ciągle bo nabiorą za dużo tłuszczu.

Lukier:

Cukier puder utrzeć z niewielką  ilością  przegotowanej gorącej wody z  kroplą olejku migdałowego lub cukier puder utrzeć z  sokiem z mandarynki.
Gorące jeszcze pączki polukrować.


Smacznego !

Pozdrawiam:))))))))))

Chrust czyli faworki



FAWORKI



Przepis:

30 dkg przesianej mąki 
ok. 5 łyżek śmietany
5 żółtek 
szczypta soli
łyżka spirytusu lub rumu
olej
cukier puder


Zagnieść ciasto. Ma być trochę luźniejsze niż na makaron, jeśli będzie zbyt twarde dodać jeszcze trochę śmietany lub mleka, wybić go wałkiem.  Ciasto rozwałkować i kroić na paski 3 x 8 cm. Naciąć środek paska i przełożyć jeden koniec przez otwór. Smażyć w gorącym oleju na złocisty kolor. Osączyć i oprószyć cukrem pudrem.


Miłego dnia!