Obserwatorzy

piątek, 5 października 2012

Zupa z dyni


Zupa z dyni


Na jesienne chłodne dni smaczna jest zupa z dyni z rozgrzewającym imbirem.



Przepis :

1 kg dyni
1 l wody
1 kostka rosołowa warzywna
2 łyżki oleju
1 cebula
1 - 2 ząbki czosnku
kawałek korzenia imbiru ( może być w proszku )
curry
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżka oleju z pestek dyni


dodatkowo : 

2 łyżki masła
1 czerwona cebula
kukurydza ( może być z puszki )


Obraną, oczyszczoną z pestek i miąższu dynię pokroić w kostkę. Na oleju lekko zeszklić posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz starty imbir. Następnie dodać dynię przyprawioną odrobiną curry. Podduszoną dynię przełożyć do bulionu i gotować pod przykryciem do miękkości. Potrawę zmiksować.  Doprawić solą, pieprzem,  gałką muszkatołową. Wlać śmietanę i łyżkę oleju z pestek dyni. Zupę zamieszać i podgrzewać. Nie gotować !

Na maśle lekko podsmażyć kolejno kukurydzę i czerwoną cebulę.

   Zupę podawać z grzankami z chleba ziarnistego skropionymi olejem z dyni. 


Smacznego !  

Serdecznie pozdrawiam :))))))))))



25 komentarzy:

  1. Nigdy nie jadłam ale wygląda bardzo apetycznie. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj sobie ugotować taka zupę :)I koniecznie ze słodką kukurydzą!

      Usuń
  2. No, no, no, ale przepyszna zupcia...na taką przynajmniej wygląda:)
    Ja z dymi to tylko pestki wsuwam, bardzo lubię podsmażane na maśle z miodem.
    Pozdrawiam i miłej nocy życzę:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciekawe danie ...pestki dyni smażone na maśle z miodem ? Muszę to spróbować! Pozdrawiam

      Usuń
  3. Dyniowa zupka wygląda smakowicie. Chętnie bym ja spróbowała gdyby mi ktoś ją ugotował. Ja nie znoszę pichcenia, robię tylko to co muszę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak się wydaje ale ta zupka wcale nie jest pracochłonna :))) Pozdrawiam

      Usuń
  4. Rzeczywiście zupa wygląda bardzo apetycznie.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest apetyczna :))) Dziękuję i pozdrawiam

      Usuń
  5. Przymierzam się już od jakiegoś czasu. W końcu zabraknie dyń w sklepach. Wierzę, że jest pyszna. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pokrojoną dynię można w porcjach zamrozić! Taka rozgrzewająca zupa z dyni na pewno będzie zimą smakować :)))Pozdrawiam

      Usuń
  6. masz świetnego bloga ! A nagłówek podbił moje serce :) uwielbiam fioet!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję :)))Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  8. ale ona musi być pyszniuteńka pozdrawiam ciepluteńko

    OdpowiedzUsuń
  9. Hallo Halinka
    Twoja zupka wyglada bardzo smakowicie.
    wyprubuje twoj przepis.
    Ja tez robilam zupe z dyni, ale na inny sposob.
    Pokaze na jednym z moich nastepnych postow.
    Schönenn Abend
    Viele Grüße Katrin

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo jestem ciekawa Twojego przepisu :))) Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  10. Ostatnio na blogach króluje zupa z dyni ale to normalne o tej porze roku. Chyba się skusze i ją ugotuję skoro jest taka popularna:))

    OdpowiedzUsuń
  11. Skuś się! Zupa z dyni o tej porze roku naprawdę bardzo smakuje :)Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. No to dobrze trafiłam:) Uwielbiam krem dyniowy.Najczęściej z groszkiem ptysiowym:))))Już się robię głodna:))))
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  13. Tą zupą można się nasycić :)Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  14. Elle a l'air très bonne cette soupe ! Et avec les soirées qui deviennent plus fraîches, ça rechauffe...
    Bonne semaine.
    Anna

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo dziękuje! Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za każdy komentarz. Pozdrawiam i zapraszam ponownie!!!