Obserwatorzy

czwartek, 13 września 2012

Ciasto rumowe z owocami



Ciasto rumowe z  owocami


Przepis :

35 dkg mąki
20 dkg cukru pudru
5 dużych jaj 
1/2 kostki masła
 1/2 kostki margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
cukier waniliowy
otarta skórka i sok z jednej cytryny
5 - 6 łyżek rumu
4 gruszki i kilka wydrylowanych śliwek 


Mąkę przesiać.  Masło i margarynę utrzeć na puszystą masę z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, sokiem i skórką otartą z cytryny. Ciągle ucierając wmieszać kolejno po jednym żółtku. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao oraz wlać rum. Na koniec delikatnie połączyć z ubitą na sztywno pianę z białek. Ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy. Nałożyć lekko dociskając pokrojone na kawałki owoce skórką do dołu. Piec 50 - 60 minut w temperaturze 180 stopni C. Na początku i na końcu pieczenia na kilka minut załączyć termoobieg.

Polewa czekoladowo - rumowa

6 dkg margaryny
6 dkg cukru
2 łyżki kakao
1 łyżka wody
1 łyżka rumu

 Wszystkie składniki mieszając ogrzewać do lekkiego zagotowania.  Zsunąć  z palnika i dalej mieszać do konsystencji gęstej śmietany. Ostudzone ciasto polać polewą.






SMACZNEGO :))))))))))))

Serdecznie pozdrawiam :))))))))))))

26 komentarzy:

  1. Jejku:) jak ja lubię ciasta!!! Takiego jeszcze chyba nie jadłam, wygląda smakowicie...bardzo smakowicie!
    Pozdrawiam:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiem, że nie lubisz za bardzo piec ale lubisz ciasta!!! Może teraz jesienią się skusisz i coś upieczesz :))) Pozdrawiam

      Usuń
  2. Mam ogromną ochote na kawałek tego ciasta bo wygląda bardzo smakowicie:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może kiedyś spróbujesz upiec! Ciasto jest delikatne i nie jest suche :)))Pozdrawiam

      Usuń
  3. no takie ciasto to pychotka super wyglada i bardzo zachęcającde jest pozdrawiam ciepluteńko

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam! Teraz jesienią na pewno będzie smakować :))) Pozdrawiam

      Usuń
  4. Hallo Halinka
    Wow te ciasto wyglada bardzo smacznie.
    Znowu narobilas smaku.
    Pytanie (mozna dac tez inne owoce jak, Gruszki/Sliwki
    Pozdrawiam serdecznie
    Gruß Katrin

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
    2. Katrin! Myślę, że świetnie by się nadawał świeży ananas a także wiśnie:))) Pozdrawiam

      Usuń
  5. Ciasto Halinko wygląda dobrze, spróbuję!
    Miłego dnia, Helena

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno będzie Ci smakować :))) Pozdrawiam

      Usuń
  6. Bardzo smakowicie wygląda - uwielbiam takie ciasto bez masy:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też lubię ciasta bez masy :))) Pozdrawiam

      Usuń
  7. No nie, takie pyszności a ja antybiotyki jem i nie ma mowy o rumie:)))A to chyba najważniejsze (uwielbiam rum):))
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Życzę Ci jak najszybszego powrotu do zdrowia!!!A ciasto jest takie jesienne ale delikatne :))) Pozdrawiam

      Usuń
  8. Wygląda mega apetycznie! Oj nie powinnam była zaglądać o tej godzinie:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja myślę, że na ciasto nigdy nie jest za późno :))) Pozdrawiam

      Usuń
  9. smacznie wygląda kochana ślinka mi leci to ja z blogspotu ja,pies,ogród zdjęcia teraz na innym blogu jestem.Na pewno Pani mnie poznaje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest smaczne Agatko!!! Pozdrawiam serdecznie :)))


      Usuń
  10. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  11. Gruszki, śliweczki to tego rumowa polewa- pysznie, poproszę o kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Oh Halinka! This looks so divine! :)))

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za każdy komentarz. Pozdrawiam i zapraszam ponownie!!!