GOŁĄBKI w sosie pomidorowym
Potrzebne :
główka białej kapusty lub włoskiej
olej
Farsz :
1 torebka brązowego ryżu
1/2 kg mielonego mięsa
cebula
ząbek czosnku
marchewka
majeranek
pieprz, sól
przyprawa do zup w płynie
Sos pomidorowy :
ok. 2 szkl. wywaru warzywnego ( może być z kostki )
pomidory z puszki - zmiksowane
lub
pomidory z puszki - zmiksowane
lub
ok. 2 łyżek koncentratu pomidorowego
sól, pieprz
przyprawa do zup w płynie
Wszystkie składniki sosu razem wymieszać.
Pokrojoną cebulę zeszklić na oleju na jasny złoty kolor, pod koniec dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Marchewkę zetrzeć na drobnych oczkach. Wszystko połączyć z mięsem mielonym dodając przyprawy ( sól, pieprz, majeranek oraz przyprawę do zup w płynie ).
Dodajemy ugotowany ryż i mieszamy
Główkę kapusty, lub liście krótko gotujemy w lekko osolonej wodzie. Ostrożnie zdejmujemy liście i obcinamy nożem ich twardą część
Z gotowego farszu formujemy kulki i układamy na liściach kapusty
zwijamy
i gołąbek gotowy
Podsmażone na osobnej patelni gołąbki układamy w garnku na liściu kapusty
Sosem pomidorowym zalewamy gołąbki i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 1 godziny. Sosu nie zagęszczać !
SMACZNEGO !
SAŁATKA Z ZIEMNIAKÓW DO GRILLA
Przepis :
ok. 1 kg ziemniaków
po dwie pełne łyżki siekanego zielonego koperku, natki pietruszki i szczypiorku
1/4 szklanki oleju
ok. 2 łyżek octu
pieprz
szczypta cukru
Ziemniaki obrać, opłakać i ugotować w lekko osolonej wodzie. Dobrze ostudzić i pokroić w większą kostkę. Olej wymieszać z octem, przyprawami i zieleniną. Wszystko razem połączyć i schłodzić w lodówce.
SMACZNEGO !
Pięknie dziękuję za komentarze pod ostatnim postem i życzę miłego dnia :)))))))))))
Ach, ślinotoku dostałam :)) A te ziemniaczki to by u mnie ochłodzić się nie zdążyły...
OdpowiedzUsuńTa sałatka zimna jest o dużo smaczniejsza :))) Pozdrawiam
UsuńŚwietnie ,ze zajrzałam i przypomniałam sobie o gołąbkach.Robiłam bez przyprawy do zup.Musze koniecznie zrobić.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Muszę dodać do moich gołąbków marchewkę bo jeszcze tak nie robiłam a poza tym to robię tak samo jak Ty Halinko. Też dodaję brązowy ryż( lub paraboliczny lub basmati:))
OdpowiedzUsuńDodatek marchewki sprawia, że sos jest łagodniejszy i smaczniejszy :)))
UsuńHallo Halinka
OdpowiedzUsuńte Golabki wygladaja jak z obrazka
ta salatke sprubuje ,wyglada bardzo apetycznie
Spokojnnej nocy
Gruß Katrin
Ta sałatka niby z ziemniaków ale zimna jest orzeźwiająca:)))Pozdrawiam
Usuńwygląda bardzo dobrze, będę próbować robić w Brazylii. Pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam gołąbki!!! A Twoje pachną aż u mnie w domku :))
OdpowiedzUsuńGracias Halinka si acá hace mucho frío y todo es poco ☺...pero que bien me vendrían esos niños envueltos como los llamamos en Argentina bien calentitos Mmmmm.... deliciosos jajaja te dejo mi cariño.
OdpowiedzUsuńmniam jak ja dawno nie robiłam gołąbków
OdpowiedzUsuńUwielbiam gołąbki!!! Twoje wyglądają tak apetycznie i takiego narobiłaś mi smaczka, że chyba w najbliższym czasie ugotuję i ja:) Pozdrawiam:)))
OdpowiedzUsuńUwielbiam gołąbki w każdej postaci, farszu do nich z marchewką nigdy nie robiłam, więc muszę spróbować.
OdpowiedzUsuńSerdecznie pozdrawiam,
Gołąbki wyglądają bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuńA ziemniaki? takie proste danie. Czuję to, jest pyszne.
Pozdrawiam
Ta sałatka dodrze schłodzona z dużą ilością zieleniny jest orzeźwiająca i pyszna!!!Serdecznie pozdrawiam
Usuń