Obserwatorzy

poniedziałek, 13 lutego 2012

Placek po węgiersku

Przez żołądek do serca



Potrzebny będzie placek ziemniaczany i smaczny gulasz.

Przepis na gulasz :

1 kg mięsa ( wieprzowe, wołowe lub mieszane )
2 - 3 łyżki oleju
cebula
łyżeczka słodkiej papryki
pół łyżeczki kminku
ząbek czosnku
przyprawa do zup w płynie( maggi )
sól i pieprz


Mięso pokroić w kostkę, osolić i przesypać suchą  papryką. Poszatkowaną cebulę zeszklić na oleju. Wrzucić mięso i kminek, obsmażyć. Podlać szklanką zimnej wody, nakryć pokrywką i dusić do miękkości.W połowie duszenia dodać roztarty czosnek. Gdy mięso będzie miękkie oprószyć mąką, wlać chochelkę wody i zagotować. Doprawić pieprzem i przyprawą do zup ( maggi ).

Gulasz można przygotować dzień wcześniej.


Placki ziemniaczane:


1 kg ziemniaków
2 jaja
1 średnia cebula
1 pełna łyżka mąki
sól, pieprz
olej do smażenia

Ziemniaki obrać, opłukać i zetrzeć na tarce wraz z cebulą ( zlać nadmiar powstałej wody ). Dodać jaja, sól, pieprz do smaku i mąkę. Wymieszać. Smażyć na gorącym oleju na złoty kolor.


Ketchup i świeży zielony koperek wzbogacają smak potrawy.
.
Ten gulasz może być jako baza do wielu potraw np: bogracz czy zupa gulaszowa z dodatkiem warzyw i ziół.

Smacznego!

9 komentarzy:

  1. tylko jeść i smakować miłego nowego tygodnia:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Ci bardzo, właśnie mam obiad...Serdecznie pozdrawiam.

      Usuń
  2. Bardzo dobre próbowałam :)
    synowa:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Smaczne, znam to danie. Przypomniałaś mi o tych pysznościach. I na pewno się skuszę.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. O jejku uwielbiam placki ziemniaczane (moje biodra niestety nie):))

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam, zjadło by się :))

    - Basia

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam placek po węgiersku:)

    OdpowiedzUsuń
  8. W moich stronach mówi się na to placek po cygańsku !!! Uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za każdy komentarz. Pozdrawiam i zapraszam ponownie!!!